Egészségügy

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Wieszt-per: hiteles a videofelvétel

A Wieszt János volt XI. kerületi szocialista politikust lebuktató, titokban készített videofelvételt értékelő szakértő meghallgatásával folytatódott tegnap az egykori politikus és két társának büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken.

A szakértő a bíróság előtt elmondta, a felvételen nem talált manipulációra utaló jelet, a hang és a kép szinkronban van, és bár ilyen esetben nem zárható ki, hogy a felvételt ,,utószinkronizálták", erre nem utal semmi.

Ismert, hogy a korábban Újbuda vagyongazdálkodási bizottságának elnökeként dolgozó Wiesztet egy rejtett kamerás felvétel alapján jelentette fel az a vállalkozó, aki a képsorok szerint 2,2 millió forint kenőpénzt adott át a politikusnak egy üzlethelyiség megszerzéséért. A fontosabb ügyekben eljáró hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel vádolt Wieszt védője a tegnapi tárgyaláson elsősorban a felvétel manipulálhatóságába kapaszkodott, kigyűjtve azokat a pontokat, ahol szerintük a hang és a kép nincs szinkronban.

A szakértő a bíró kérdésére ugyanakkor hangsúlyozta, ha ilyet tapasztalt volna, az szerepelne a szakvéleményében. A tárgyaláson egyébként lejátszották a felvételt, ám kiderült, hogy az nem az eredeti, az ügyészség pedig tegnap nem tudta prezentálni a keresett videót. A védelem informatikai szakértő bevonását kezdeményezte a vitás kérdések tisztázása érdekében, amelynek elrendelését a bíró az eredeti felvétel előkerülésétől tette függővé.

A perben szintén tanúként hallgatták meg Lakos Imrét, Újbuda egykori szabad demokrata alpolgármesterét, aki elmondta, a botrány kirobbanása előtt nem értesült az ügyről, ugyanakkor nem tudott arra a kérdésre válaszolni, hogy amikor a felvétel nyilvánosságra került, miért nem tett feljelentést az önkormányzat akkori vezetése. A büntetőper május közepén folytatódik.

LEGFRISSEBB
×

Az egészségügy legjobbjait díjazták  

Pro Medicina Újbuda kitüntetést és Polgármesteri Dicséretet kaptak az egészségügyben dolgozók a Semmelweis-napon. Az elismeréseket László Imre polgármester és Bakai-Nagy Zita alpolgármester adta át.