Egészségügy

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 18. péntek, Diána

Újra itt van az allergiaszezon

Az allergiában szenvedők bánatára májusra a természet kizöldülésével együtt a virágporok száma is megnövekedett a levegőben. Magyarországon majdnem minden 5. ember pollenallergiában szenved. A betegek száma pedig minden évben 10-15%-kal nő.

Érdekes módon nagyon sok olyan páciens van, akinek a szembántalmai - viszketés, könnyezés, kivörösödés, gyulladás - rosszabbak lettek az elmúlt évinél. Emellett orrfolyás, tüsszögés is gyötri őket - fogalmaz dr. Major Katalin, a Gyógyír 11 Kht. tüdőgyógyász főorvosa. Ennek az az oka, hogy a pollenspektrum megváltozott az utóbbi időben. A fák már lassan elvirágzanak, megjelennek viszont a fűpollenek és a csalán is, ami a kora nyári gyomok közé tartozik. Nagyon sok embernek azért okoz ez problémát, mert bár a parlagfű hatását sokan ismerik, a pázsitfüvek pollenszáma megközelítően ugyanekkora. Mivel a pollenek mindenütt jelen vannak a levegőben, így elkerülésük még a legnagyobb odafigyelés mellett sem valósítható meg teljes mértékben.

Az allergia vizsgálata történhet Prick-teszt, vagy más néven bőrpróba segítségével. Allergia esetén, az alkar bőrén ejtett vékony karcolásokra csepegtetett allergén körül duzzanat és vörösség alakul ki és viszketés jelentkezik. A tünetek megfelelő kezeléséhez elengedhetetlen a gyógyszeres terápia. A gyógyszerek beállítása mindig egyénre szabottan történik - fogalmaz a doktornő. - A tökéletes kezelés érdekében ne elégedjünk meg a recept nélkül kapható készítmények által nyújtott lehetőségekkel. A panaszokat okozó allergének azonosítása után törekednünk kell rá, hogy a környezetünkben minimalizáljuk azok előfordulását. A pollennaptár segítségével és az aktuális heti pollenjelentésből tájékozódhatunk az adott növény virágzásáról és lakóhelyünk levegőjének pollenterheléséről.

LEGFRISSEBB
×

Az egészségügy legjobbjait díjazták  

Pro Medicina Újbuda kitüntetést és Polgármesteri Dicséretet kaptak az egészségügyben dolgozók a Semmelweis-napon. Az elismeréseket László Imre polgármester és Bakai-Nagy Zita alpolgármester adta át.