Egészségügy

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 23. csütörtök, Emőke

Támadnak a vérszívók

A nyár eleji esők után mindig nagyon sok szúnyog van, most azonban még az árvíz- és belvíz is növeli a vérszívók számát. A helyzetet tovább bonyolítja a pénzhiány, mivel az írtásuk nagyon sokba kerül.

Budapesten legnagyobb számban az úgynevezett gyötrőszúnyogok jelennek meg. A nőstények az előző év őszén a száraz folyópartra teszik le petéiket. A peték lerakóhelye a tavaszi hóolvadás, esők és áradások hatására víz alá kerül, majd a víz visszahúzódása után kelnek ki a szúnyogok nagyon rövid idő alatt nagyon nagy mennyiségben. Ilyenkor egy-másfél hétig hiába irtják a szúnyogokat, alig lehet érzékelhető eredményt elérni.

Sajnos a sekély, nem mozgó, gyorsan felmelegedő időszaki vizek ideális szúnyogkeltetők. Ezeken a területeken csak a biológiai megelőzés, vagyis a lárvák elpusztítása lenne hatékony, ám eddig ilyen típusú irtást alig végeztek az országban.

Az ÁNTSZ már május közepén megkezdte a védekezést a szúnyogok ellen, de a csapadékos időben nem lehetett földi írást végezni. A regionális intézet június 21-ére rendelte el az első légi irtást a közép-magyarországi régióban. Az irtást 24-én megismételték, de akár még egy harmadik kör is várható. A munkák kiegészítésére földi irtást is alkalmaznak. Egy terepjáró platójára szerelt, négy szórófejes szerkezetből szórják a ködpermetet a parkokban, a fák lombjainak alsó részére. A szakértők szerint a szúnyogok elleni védekezés csak a földi és a légi kezelés együttes alkalmazásával lehet eredményes, ami nem pótolhatja a lakosság egyéni védekezését.

Az ÁNTSZ a lakosságnak az üzletekben kapható riasztó szereket (krémeket, folyadékokat, füstölőket) ajánlja. A lakáson belül hatékonyak az elektromos szúnyogirtók, amelyek folyadékban vagy lapkában lévő hatóanyagot melegítenek és párologtatnak. Ezek sem csodaszerek, nem szabad lemondani a hagyományos védekezésről sem: a szúnyoghálóról vagy a zárt ruházatról.