Egészségügy

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 19. szerda, Gyárfás

Pollenhelyzet: jön a parlagfű

Most még "csak" a penészgombák spórái vannak jelen a levegőben, de jövő héten már magas lesz a parlagfű pollenkoncentrációja is. Az allergiások védelmében július elsejétől büntetik azokat, akiknek a telkén parlagfüvet találnak.

A 30. heti pollenjelentés szerint a levegő pollenterheltsége összességében közepes volt. A legtöbb allergén növény pollenkoncentrációja még alacsony, magas koncentrációt értek el viszont a különböző gombák spórái, amik szintén okozhatnak légúti allergiát. Magas mértékben vannak jelen a kültéri penészgombák spórái, ezek a pollenekhez hasonlóan szintén válthatnak ki allergiás reakciókat, többek között asztmás tüneteket okoznak, azon felül orrdugulással, orrfolyással, viszkető, könnyező szemmel járnak a tünetek.

A spórák, korhadó, rothadó növényi maradványokból, valamint mezőgazdasági területekről kerülnek a levegőbe. Hamarosan támad a parlagfű is. A szakemberek szerint a jövő héten már lehet számítani arra, hogy ennek az allergén gyomnövénynek is magas lesz a levegőben a pollenkoncentrációja. Az allergiások védelmében július elsejétől büntetik azokat, akiknek a telkén parlagfüvet találnak. A parlagfű-allergia egyébként hazánkban népbetegség, csaknem kétmillió ember érzékeny ennek a gyomnövénynek a pollenjeire.