Szendi Gábor a Kelenföldi könyvtárban tartott előadást a paleolit táplálkozásról, amelyről a szerző a következő ajánlást írta: Miért eszünk? Normális esetben azért táplálkozunk, mert éhesek vagyunk.
Sokszor azonban az evés valódi indoka az örömszerzés, bánatenyhítés,jutalmazás. Azonban, ha a tényleges ősi indokot keressük, a válasz nagyon egyszerű: a természetben mindig kevés volt az étel és sok az állat, a fajfenntartáshoz, a génjeink örökítéséhez pedig élelemre volt szükség. Enni tehát genetikailag szükséges és jó. A baj csak az, hogy az évezredek alatt környezetünk megváltozott, és a hűtőhöz eljutni sem kerül akkora erőfeszítésbe, mint mondjuk elejteni egy vadat vagy növényeket gyűjtögetni az erdőben.
Ma már tömérdek mennyiségű élelmiszer áll rendelkezésünkre, amely zöme nemcsak rossz minőségű, de magas cukor- és kalóriatartalommal bír, ráadásul tartósítószert is tartalmaz, ami a modern kori orvoslás szerint a betegségek melegágyát képezi. A manapság egyre népszerűbb paleolit táplálkozás alaptézise, hogy vissza kell térni ahhoz az étrendhez, amit az ősember fogyasztott.