Egészségügy

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 11. hétfő, Árpád

Hasznos tanácsok a meleg időre

A meleg idő nagyon megviseli szervezetünket. A déli órákban tartózkodjunk hűvös helyen és csak a reggeli és esti órákban szellőztessünk. Az ÁNTSZ felkéri a lakosságot, hogy mindenki fokozottan tartsa be az egészségmegőrzésre vonatkozó tanácsokat, ugyanis a hanyag magatartás akár halálhoz is vezethet.

Az utóbbi években többször figyelhető meg rendkívüli, gyakran hosszantartó meleg időjárás hazánkban. A kánikula bárkinek okozhat egészségi panaszokat (fejfájás, szédülés), vagy kellemetlen tüneteket, rosszullétet, de vannak különösen veszélyeztetett csoportok. Ilyenek például a csecsemők és a kisgyermekek, a 65 évnél idősebbek, vagy a szívbetegségben és magas vérnyomás betegségben szenvedők.

Nagyon fontos, hogy ők - panaszaikkal azonnal forduljanak orvoshoz. Kánikulai napokon - ha csak tehetjük - a különösen meleg dél körüli, kora délutáni órákat töltsük otthon, besötétített szobában, viszonylag hűvösben. Nagy melegben ajánlatos zuhanyozni langyos vagy hideg vízzel naponta akár többször is! A nap égető erejétől széles karimájú kalappal, napszemüveggel és napkrémmel védje magát. Fényvédő krémmel naponta többször is kenje be a bőrét. Forró nyári napokon az idősebbek ne a legmelegebb órákban végezzék a piaci bevásárlást. Könnyű, világos színű, bő szabású, pamut alapanyagú ruhát hordjunk forró napokon! Idősebbek se viseljenek ilyenkor sötét színű, fekete ruhát, fejkendőt! Lehetőleg éjjel szellőztessen.

Akinek van elektromos ventillátora, használja a nagy melegben! Sose hagyjunk gyermekeket, állatokat (kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban, még árnyékban sem! Ne sétáltassuk a napon és ne öltöztessük túl a őségben a fiatal csecsemőt sem. Kisgyermekeket árnyékban levegőztessünk, a játszótéren fa alatti válasszuk. A fiatal csecsemők különösen sok folyadékot igényelnek, a szoptatáson kívül is mindig kínáljuk meg őket tiszta vízzel, vagy pici sót is tartalmazó, citromos teával a szoptatás után.

Ha mindenképpen szabadban kell tartózkodnia a kánikula idején:

- Korlátozza a szabadlevegőn való tartózkodást a kora reggeli (6-10 óráig) és esti órákra (18-22 óráig).

- Napközben árnyékos helyen próbáljon pihenni.

- Ha túl sokáig tartózkodik szabadban, akkor próbáljon legalább 1-2 órát légkondicionált környezetben eltölteni, míg szervezete lehűl és ezt követően ismét visszatérhet a kánikulába.

- Csökkentse a fizikai munkavégzést. Ne ilyenkor végezze a nagytakarítást, ablakmosást! Csak az esti órákban kezdje el a befőzést, azt is állandó szellőztetés mellett!

Mit és mennyit igyunk? Mit ne igyunk?

Nagy melegben ajánlott napi 4 liter folyadékot inni.

Fontos a sópótlás is!!

Fogyasszon: vizet, ásványvizet, teát, szénsavmentes üdítőket, paradicsomlevet, aludttejet, kefirt, joghurtot, leveseket.

Kerülje a kávét, alkohol tartalmú italokat, magas koffein és cukor tartalmú szénsavas üdítőket.

Hőségben sokkal több folyadékot kell fogyasztani!

A meleg és a fizikai munkavégzés fokozza az izzadást, a folyadékvesztést.

Ne várjon addig, amíg szomjas lesz!

Tudatosan igyon többet ilyenkor a szokásosnál!

Ne fogyasszon olyan innivalót, amely sok cukrot, koffeint, vagy alkoholt tartalmaz - ezek fokozzák a szomjúságérzetet, még több folyadékot vonnak el a szervezettől.

Azok, akik szívgyógyszert szednek, a vízhajtás mellett is fogyasszanak elegendő mennyiségű folyadékot a forró napokon, azaz a szokásosnál egy literrel többet.