Egészségügy

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 6. szombat, Norbert, Cintia

Életmentő Egészségügyi Kártya - közel 18 ezer embert érint évente

Magyarországon évente 18 ezer ember kerül olyan helyzetbe, amikor rossz egészségi állapota, vagy az őt ért baleset miatt képtelen kommunikálni. Ezekben az esetekben nagy segítség lenne, ha a mentőorvos többet tudna a betegről. A Kor Kontroll Társaság idősödj egészségesen jelmondattal egy egészségügyi életmentő kártya bevezetésével szeretne hozzájárulni ezeknek az eseteknek a megoldásához.

Nagy segítség lenne, ha a mentőorvos tudná, hogy a beteg nem szenved-e krónikus betegségben, milyen a gyógyszerszedési szokása, nincs-e gyógyszerallergiája. Ezek az információk nemcsak azért lennének fontosak, mert alapvetően szükség van rájuk a kezelés megkezdésekor, hanem segítenének kideríteni a rosszullét okát is.

A Kor Kontroll Társaság idősödj egészségesen jelmondattal egy egészségügyi életmentő kártya bevezetésével szeretne hozzájárulni ezeknek az eseteknek a megoldásához. A kártya háziorvosok által összeállított és hitelesített adatlapja rögzíti tulajdonosa egészségügyi állapotára vonatkozó adatait. Tartalmazza betegségeit, gyógyszerszedési szokásait, esetleges allergiáját, gyógyszerérzékenységét, vércsoportját, hozzájárulását vagy tiltakozását szervei kivételéhez, és még azt is, ha vallási meggyőződése miatt nem óhajt vérátömlesztésben részesülni.

Az eszméletvesztés esetén a sürgősségi ellátórendszer munkatársai felhívják a kártyán szereplő ingyenes zöld számot, amely mögött 24 órás ügyeleti háttérrel dolgozó mentőorvosok állnak, akik a kódszám ismeretében számítógépes rendszerük segítségével közlik a gyors ellátáshoz szükséges adatokat.

Befogadók nélkül az egész semmit sem ér - hangsúlyozta B. Király Györgyi a közhasznú alapítvány elnöke - nagy örömükre szolgál, hogy a Magyar Kórház Szövetség is csatlakozott a kezdeményezéshez, így hamarosan az összes kórház hall majd a lehetőségről, és bekapcsolódik a kártyát használók körébe - tette hozzá.

A Kor Kontroll Társaság partnerséget alakított ki az Országos Mentő Szolgálattal és az Országos Alapellátási Intézettel is, kerületünkben pedig már együttműködik a Szent Imre kórházzal is.

B. Király Györgyi szerint elérték, amit eddig akartak, hiszen egyre több intézmény tud a kártya létezéséről és egyre több beteg használja. Bízik abban, hogy egyre több életveszélyben lévő ájult ember zsebében találnak majd a mentőorvosok ilyen kártyát, amellyel rengeteg életet menthetnek meg.

A kártyához való hozzájutás részleteiről az alsó linken, a www.korkontrolltarsasag.hu oldalon tájékozódhatnak.

HÁEN - Újbuda TV (2007. 11. 21.)

LEGFRISSEBB
×