Egészségügy

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 20. csütörtök, Rafael

A polgármester felhívása a szmogriadó kapcsán

Az őszi-téli időszakban a szálló por a legfontosabb kiváltója a rossz légszennyezettségi értékeknek. Ez a szennyezőanyag jelentősen ronthatja az emberek egészségi állapotát. Dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere épp ezért arra kéri a lakosságot, hogy aki teheti, keveset tartózkodjon a szabadban. A polgármester levelét itt olvashatják.

Kedves Újbudaiak!

Ahogyan arról az országos sajtóban és kerületi honlapunkon is értesülhettek, keddtől sajnos újra életbe lépett a szmogriadó tájékoztatási fokozata. A leginkább veszélyeztetettek a krónikus betegségben szenvedők, illetve az idősek és kisgyermekek. A szálló por hatására romlik az agy és a szív oxigénellátottsága, továbbá fokozódik a véralvadás, s ez növeli az infarktus, a trombózis és az embólia kockázatát. Éppen ezért kötelességemnek érzem, hogy most ezúton is felhívjam minden kerületi lakó figyelmét az ÁNTSZ javaslataira.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat közleménye szerint a szálló por jelentősen rontja a krónikus légzőszervi betegek egészségi állapotát, náluk ugyanis az általános panaszok erőteljesebben jelentkezhetnek, a köhögés és fulladás gyakoribbá válhat. Ha a panaszaik erősödnek, akkor a legfontosabb teendőjük, hogy minél előbb konzultáljanak orvosukkal.

A szmogriadó azonban nemcsak a légzőszervi betegségekkel küzdőket érinti, hanem azokat is, akiknek nincs ilyen problémájuk. Éppen ezért látom fontosnak, hogy közzétegyünk néhány, az ÁNTSZ által javasolt praktikát, melyekkel elkerülhetők a problémák.

• Kerüljék a sétát a szennyezett helyeken és a forgalmas útszakaszok környékén!

• Kisgyermekeket ne vigyenek sétálni, ne szervezzenek velük szabadtéri programot. A szokásos napi levegőztetést hagyják ki, amíg a szálló por koncentrációja magas. Jobb, ha ezekben a napokban a kicsik többet vannak zárt helyen.

• A biciklizők viseljenek porvédő maszkot. (Ezt elsősorban a munkavédelmi üzletekben lehet beszerezni.)

• A szellőztetésre a déli órák alkalmasabbak, ekkor ugyanis kevesebb a fűtésből keletkező égéstermék a levegőben.

Mindezek mellett szeretném felhívni a figyelmüket a Tarlós István főpolgármester úr által elrendelt intézkedésekre:

• Tilos az avar és kerti hulladék nyílt téri égetése.

• Mérsékelni kell a gépjárművek indokolatlan – álló helyzetben történő – alapjárati üzemeltetését.

• Szüneteltetni kell a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek használatát.

• Tanácsosabb a közösségi közlekedést igénybe venni.

• Mérsékelni kell a szilárd- és olajtüzelésű berendezések (ha egy háztartásban létezik földgáztüzelési mód, akkor a szilárdtüzelésű kandallók, cserépkályhák) használatát.

Kedves Újbudaiak, kérem a fenti tanácsok és javaslatok betartásával figyeljünk oda egymásra és környezetünkre.

Tisztelettel:

Dr. Hoffmann Tamás Újbuda polgármestere