Egészségügy

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 18. péntek, Diána

60+ Médiaműhely: Kirekesztve

Az otthonszülésnek vagy inkább nevezzük intézeten kívüli szülésnek egyik 'részvevője' a bába. Gondolta volna Ön kedves olvasó, hogy napjainkban is képeznek bábákat? A XXI. sz. bábája azonban kicsit másként dolgozik, mint elődje. Mai beszélgetőtársam Bottyán Emese, az Országos Bábaszövetség elnökségi tagja.

Ki is az a bába?

A bába a szülésznő holisztikusabb elnevezése. Végzettségét tekintve szülésznő. Annyiban különbözik tőle, hogy ő már a várandósság idején alakítja ki kapcsolatát a kismamával. Tevékenysége nem ér véget a szüléssel, hanem a gyermekágyas időszakban is segíti a családot, az édesanyát.
Kórházban dolgozunk leginkább, de vannak köztünk olyanok is, akik intézeten kívüli szülésekhez is mehetnek - most már majd legálisan.


Kis keserűséget érzek a hangjában. Miért? Nem örül a lehetőségnek?

A törvényi szabályozásnak mi bábák is örülünk - nyilvánvalóan. Részt vettünk az előkészítésben. Csak egy kicsit felemásra sikerült.

Az eddig intézeten kívül szülést vezető bábákat, szülésznőket a rendelet továbbra is kizárja a legális működésből. (A szabályzás kétéves szülőszobai gyakorlatot ír elő.) Természetesen nem lehet egy kis csoportra törvényt alkotni, de érdemes lenne elgondolkodni, hogyan, és mi módon lenne megoldható az ő integrációjuk. Illetve, mi van azokkal a kolléganőkkel, akik nem itthon szerezték a diplomájukat.

A rendelet értelmében törvényesen csak június 1.-től kezdődően vehet részt ebben a munkában a szülésznő, illetve a bába. A szigorítást nem értjük. Az otthonszülésben nagy gyakorlatot szerzett bábák továbbra sem működhetnek törvényi keretek között.

A bábák kis százaléka nyitott az intézeten kívüli szülésekre, illetve az önálló munkára, döntésekre - de vannak ilyen kolléganők. Ők nagyon várták/várják hogy önállóan dolgozhassanak, annak minden felelősségével, döntésével, és elismerésével.


Mi lenne a megoldás?

A születésház, bábaház lenne ideális. A 'bábás' szülőszoba sokkal vonzóbbnak tűnik a várandósok körében. Felmerült az ambuláns szülés lehetősége is.


Ambulánsan szülni?

Igen! Ezt a lehetőséget azok az édesanyák választanák szívesen, akik nem első gyermeküket szülik. Tudják, hogy mi történik velük, és a babájukkal a gyermekágy első napjaiban - és otthon van egy-két pici, akik szintén ugyanúgy igényt tartanak a mamájukra. Ez a lehetőség főleg azoknak az asszonyoknak tetszik, akinek van otthon segítségük, és az otthon kényelme mellett tudnak pihenni, regenerálódni.
A szülést követően pár óra múlva az édesanya a csecsemővel haza tudna menni. Az orvos és a szülésznő rendszeresen látogatná a gyermekágyas - hathetes - időszakban.


Ez a lehetőség még az újdonság erejével hat. Lenne erre megfelelő szakember?

Érdeklődés és idegenkedés is van bőven. A szülésznők képzése az élettani gyermekágy gondozására is kiterjed. Több, főleg idősebb kolléganő van, aki a szülőágy melletti segítséget fárasztónak találja, de nagyon fontosnak érzi a gyermekágyi időszakot is. Ők szívesen kijárnának otthonra az asszonyokhoz gondozni.


Hogy látja, divat ma otthon szülni? Miért fontos ez a lehetőség?

1963-tól kezdődően kötelező volt kórházban szülni. Nagyanyáink, dédanyáink otthon szültek. Anyáinknak, nekünk már természetes volt a kórházi szülés. Mindig is voltak intézeten kívüli szülések. Születtek gyermekek taxiban, mentőben és egyéb helyen, mert nem értek be a kórházba.

A törvényi szabályozás azt az igényt legalizálta, hogy tudatosan szüljön egy nő - akár otthon. Nem a kényelem és a gyertyafény a fontos! Ez egy életforma. Nem csak tarisznyás, raszta frizurás asszonyok szülnek otthon, mint ahogy az a köztudatban él. Az otthonszülést választó párok is ugyanolyan egészséges babát szeretnének, mint a kórházi ellátást választó asszonyok. A különbség, talán a belső munkán, a saját testébe vetett bizalomban, és az utánaolvasásban, ismeretekben van.


Remélem gyermekeink, unokáink már nem fognak rácsodálkozni erre a lehetőségre.

sztorma - 60+ Médiaműhely (2011. 05. 19.)

LEGFRISSEBB
×

Az egészségügy legjobbjait díjazták  

Pro Medicina Újbuda kitüntetést és Polgármesteri Dicséretet kaptak az egészségügyben dolgozók a Semmelweis-napon. Az elismeréseket László Imre polgármester és Bakai-Nagy Zita alpolgármester adta át.