Egészségügy

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 18. péntek, Diána

60+ Médiaműhely: A születés misztériuma

Környezetemben több áldott állapotban lévő fiatal - leendő édesanya van. Őket hallgatva jutott eszembe a következő hetekben olvasható írásaim témaköre.

2011. április 1.-én lépett hatályba az a kormányrendelet, mely az otthonszülést szabályozza. A rendelet értelmében - május 1. után - akár otthon is megszülethet a gyermek.

A kismamák meglehetősen tanácstalanok - van, aki ezt a lehetőséget elutasítja, van, aki szívesen élne vele. Az egyik kategorikusan kijelentette, hogy őt dúlája fogja elkísérni a kórházba. Meglepődtem. A dúlákról eddig csak otthonszülés kapcsán hallottam.


Kit nevezünk dúlának? Ön hogyan lett dúla? - kérdezem Hovorka Tündét

Dúlának tekintjük azt a személyt, aki a szülés előtt, alatt vagy után igény szerint fizikai, érzelmi segítséget nyújt a szülő nőnek, illetőleg családjának. Meghallgatja kérdéseit, esetleges aggodalmait, tudása és tapasztalata alapján praktikus és hasznos ötleteket, tanácsokat ad.

Pályámat pedagógusként kezdtem, 2 évig tanítottam, 11 évig óvónőként dolgoztam.
Kislányom születése után kismama és baba-mama órákat kezdtem tartani, így kerültem közelebb a szülés, születés csodájához. Az évek folyamán egyre több kérdéssel, kéréssel fordultak hozzám a kismamák és az anyukák - szerettem volna nekik pontosabb, hitelesebb válaszokat adni. Ezért lettem dúla.


Meglepődtem, amikor azt hallottam, hogy kórházba is elkíséri a dúla a kismamát. Általános ez, nem csak otthonszülésnél vannak jelen?

Most, hogy legálisan is lehet majd otthon szülni - én inkább intézeten kívüli szülésnek nevezném - sokkal több megkeresést kapunk. Jobban ránk irányul a figyelem. Nekem még nem volt intézeten kívüli szülésem.

Budapesten két kórház - Szent Imre és Szent István - nyitott felénk. Nem nagyon ismerik a dúla tevékenységét. Ha már részt vettek olyan szülésen ahol jelen volt dúla is, akkor már időnként ők ajánlják ezt a lehetőséget. Természetesen ez nem általános.


Ma, amikor több férj is elkíséri a leendő édesanyát a szülőszobába nincsenek ott egy kicsit 'sokan'? Mit tud egy dúla ott tenni?

A kórházban az ügyeletes szülésznő egyszerre több vajúdóval is foglalkozik. Nem ér rá hosszú órákon át egy kismama mellett maradni, kérdéseire válaszolni, megnyugtatni, erőt önteni belé, eloszlatni kételyeit. A dúla azzal az egyetlen kismamával foglalkozik, akit kísér ezekben a csodás, de nehéz órákban.

Laikus segítő, nincs egészségügyi végzettsége, nem pótolja a szülésznő és orvos munkáját, hanem kiegészíti azt. Homeopátiás készítményekkel, aromaterápiás olajok használatával segíti a vajúdó nőt. Sokszor elég az, hogy csak ott van. Sok esetben a leendő édesapa aktívabb, segíti, bátorítja párját a vajúdásban. Nem csak egy új élet, hanem egy család is születik.


Említette, hogy a dúlának nincs egészségügyi végzettsége, laikus segítő. Hol és mit tanul egy dúla?

Intézményesen még itthon nem képeznek dúlákat, de többféle alapképzés létezik. Vannak olyan dúlák, akik fontosnak érzik, hogy folyamatosan képezzék magukat, keresik a lehetőségeket, hogy bővíthessék tudásukat.

A Békés Dúlakör tagjai - akikhez én is tartozom - ezt fontosnak tartják, ezért havonta részt veszünk továbbképzéseken, esetmegbeszélő csoportfoglalkozáson. Színes, különböző képzettséggel rendelkező csapat vagyunk (pszichológus, jógaoktató, talpmasszőr) így sokat tanulunk egymástól is az esetek megbeszélése alkalmával. A továbbképzéseinkre orvosokat, szülésznőket is meghívunk.

Kevés aktív dúla van. Többen elvégzik a tanfolyamot, de nem maradnak meg a pályán. Szeretnénk elismertetni ezt a 'szakmát'.


A gyermek megszületésével véget ér a dúla munkája?

Van, amikor igen. Sokszor előfordul, hogy a szülés után elbúcsúzik a dúla, aztán később a kismama szoptatási és egyéb olyan problémával visszatér, amit nem tud megoldani egyedül a családjában.

A várandósság alatti többszöri találkozás és a szülőszobai élmények olyan bizalmi kapcsolatot hoznak létre, hogy szívesen fordulnak tanácsért a dúlákhoz az édesanyák. Ilyenkor természetesen segítünk.

sztorma - 60+ Médiaműhely (2011. 05. 12.)

LEGFRISSEBB
×

Az egészségügy legjobbjait díjazták  

Pro Medicina Újbuda kitüntetést és Polgármesteri Dicséretet kaptak az egészségügyben dolgozók a Semmelweis-napon. Az elismeréseket László Imre polgármester és Bakai-Nagy Zita alpolgármester adta át.