Egészségügy

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 30. csütörtök, Pál

Vérplazmából önellátó az ország

Fennállásának első évfordulóját ünnepelte az Infoparkban működő Plazmaferezis Központ. Az esemény ráirányítja a figyelmet a plazma adás fontosságára, valamint az önkéntes donorok elismerésére is.

Néhány napja meglehetősen rutinosan ültek be a fiatalok az Infoparkban található Plazmaferezis Központ donációs székébe, hogy közel egy órás procedúra során kinyerjék vérükből az értékes plazmát. A központban gyakran állnak sorba az önkéntesek, de most különösen nagy volt a forgalom, hiszen az intézmény egyéves születésnapját és segítőkész donorait ünnepelte.

A plazmaferezis a véradás egyik formája. Az eljárás során vért vesznek a donortól, majd egy speciális ferezis gép szétválasztja a vért plazmára és alakos elemekre (vörösvértest, fehérvérsejt). A plazma egy zsákban gyűlik össze, az alakos elemeket pedig visszavezetik a donor véráramába. A szervezet számára ez sokkal kevésbé megterhelő, mint a teljes véradás: míg vért évente 3-4 alkalommal lehet adni, addig plazmát a jelenlegi szabályozás szerint akár háromnaponta. Plazmadonor minden 18-65 év közötti egészséges ember lehet, amennyiben eléri az 50 kilós testsúlyt. Önkéntes segítségükért 2-3000 forint fizetség jár alkalmanként, ezért sok fiatal válik rendszeresen visszajáró donorrá.

Az ünnepségen Hoffmann Tamás polgármester elmondta, büszke az intézmény teljesítményére, amelynek nemrég sikerült a nemzetközi sztenderdeknek is megfelelnie, Simicskó István pedig azokat méltatta, akik önzetlenül segítenek. Az ünnepség végén a visszajáró donorok oklevélben részesültek. A német társvállalat vezetője elismerte, hogy Magyarország azon kevés országok egyike, amelyik vérplazmából önellátó.

T.D. - ÚjbudaTV (2014. 02. 17.)

LEGFRISSEBB
×

Az egészségügy legjobbjait díjazták  

Pro Medicina Újbuda kitüntetést és Polgármesteri Dicséretet kaptak az egészségügyben dolgozók a Semmelweis-napon. Az elismeréseket László Imre polgármester és Bakai-Nagy Zita alpolgármester adta át.