Egészségügy

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 6. szombat, Norbert, Cintia

Országos az influenzajárvány

Február harmadik hetében tovább terjedt az influenza, azonban a megbetegedések számának emelkedése mérsékeltebb volt, mint egy héttel korábban - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szerdán. Európában is tombol az influenza, tizenegy európai ország számolt be kiterjedt járványról. A leghatékonyabb védelmet a friss védőoltás jelenti – állítják az orvosok.

Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint február 17-23. között az előző hetihez viszonyítva 17 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A betegek 28,5 százaléka gyermek, 38,6 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt, legérintettebbnek az óvodások és az iskolások voltak. Az influenzajárvány miatt eddig egy budapesti és több vidéki nagyváros kórházában rendeltek el teljes vagy részleges látogatási tilalmat.

 

Nemcsak nálunk, Európában is kiterjedt járványról számoltak be az egészségügyi szervezetek. A laboratóriumi vizsgálatok az influenza A vírus jelenlétét igazolták, de terjednek olyan törzsek is, amelyekkel szemben a korábban beoltottak sincsenek biztonságban. Az orvosok arra hívják fel a figyelmet, hogy az influenza ellen a friss védőoltás jelenti a legbiztosabb védelmet.

 

Tizenegy európai ország számolt be kiterjedt influenzajárványról. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint az Európai Unió területén az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma 16 országban növekedett az egy héttel korábbihoz képest.

 

Major Katalin tüdőgyógyász hangsúlyozta, hogy az influenzavírus-törzsek folyamatosan változása miatt a WHO minden évben új vakcinát fejleszt ki, ami már az új típusok ellen is védelmet nyújt. Idén tehát akkor is érdemes beoltatni magunkat, ha tavaly már megtettük. Az enyhe tél kedvezett a fertőzéseknek, hiszen a kórokozók ilyenkor sokkal virulensebbek, életképesebbek, tovább maradnak életben és könnyebben is terjednek.

 

Major Katalin elmondta, az influenza idővel súlyos szövődményeket okozhat, ezért célszerű mielőbb orvoshoz fordulni a magas láz, gyengeség, izomfájdalom és légúti panaszok esetén. Lényeges, hogy a tünetek jelentkezése után a beteg ne menjen közösségbe és kerülje a továbbfertőzést. A krónikus légúti betegeknek azért is kell vigyázniuk, mert esetükben súlyosabb szövődmények is kialakulhatnak. Egészségeseknek ajánlott a sport, a fokozott vitaminbevitel és a dohányzás kerülése.

Országos az influenzajárvány

LEGFRISSEBB
×