Egészségügy

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 16. kedd, Csongor

Ingyenes influenza elleni védőoltások

Kiemelt jelentőségű a krónikus betegségben szenvedők és a 60 év feletti korosztály influenza elleni védelme.

A 2007/2008. évi influenza szezonban is lehetőség nyílik a lakosság térítésmentes influenza elleni védőoltására. Az influenza elleni oltások elsőrendű célja az, hogy egyéni védelmet nyújtsanak azon személyeknek, akiknél egy esetleges influenzavírus-fertőzés alapbetegségük vagy életkoruk miatt súlyos lefolyású lehet. 
A térítésmentes oltásokhoz a FLUVALAB, míg a 3 év alatti korosztály részére a Vaxigrip Junior vakcina biztosított. 
Fokozottan veszélyeztetettek az idült szív-, keringési, légzőszervi, vese-, illetve anyagcsere-betegségben szenvedők, továbbá betegség vagy orvosi kezelés (általános szteroid-, vagy rosszindulatú daganat elleni terápia) miatt csökkent immunitásúak, továbbá a szociális otthonokban, öregek otthonában, vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt bármely korú személyek. 

Különös figyelmet érdemelnek a 60 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül. 
A 3 évesnél idősebb gyermekek és felnőttek részére, akik a fenti kockázati csoportok bármelyikébe tartoznak 1 300 000, míg a 3 éven aluli gyermekek térítésmentes influenza elleni védőoltására 25 000 adag oltóanyag áll rendelkezésre országosan a 2007/2008-as influenza szezonban. 
A fenti mennyiségű, az állam által ingyenesen biztosított oltóanyag beadása vizitdíj és térítési díj mentes. 

Hazánkban az influenza okozta szövődményes esetek, illetve a halálozások csekély száma a lakosság nagy számban elvégzett oltásának köszönhető. Ezért kiemelt jelentőségű a krónikus betegségben szenvedők és a 60 év feletti korosztály influenza elleni védelme. 
Ezúton felhívjuk valamennyi érintett kerületi lakos figyelmét arra, hogy az ingyenes influenza elleni védőoltását háziorvosától kérheti. 
Reméljük, hogy a nagyobb járványok elkerülése érdekében minél többen élnek a felkínált lehetőséggel.

Dr. Hajós Éva - XI-XXII. ker. ÁNTSZ tisztifőorvos (2007. 10. 30.)