Egészségügy

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 11. hétfő, Árpád

Gyilkos gázok a lakásban

Szén-monoxid mérgezéses halálesetek sora borzolja a kedélyeket a fővárosban, legutóbb egy tizenéves kislány esett áldozatul az alattomos gázszivárgásnak.

A színtelen, szagtalan légnemű anyag már 1 térfogat százalékos koncentrációban is képes megölni egy embert, öt percig tartó belélegzése már végzetes lehet.

Szabó Bálint kerületi tűzoltó főhadnagy arra hívta fel a figyelmet, legyünk óvatosak már az elsődleges tünetek megjelenésekor. Így ha fejfájást, hányingert, gyengeséget, levertséget, netán látás és hallás zavarokat is észlelünk, azonnal szellőztessünk, és zárjunk el minden gázkészüléket a lakásban.

A másodlagos tünet, azaz az egy-két perccel később beálló eszméletvesztés jelentkezésekor ugyanis már késő lehet. A legfontosabb mégis a megelőzés, a fűtési szezon kezdetekor minden gázkészüléket érdemes szakemberrel átvizsgáltatni, és szén-monoxid érzékelő készüléket vásárolni - javasolta a tűzoltó. Ezek a jelzőkészülékek néhány ezer forintért megvásárolhatóak, már alacsony CO szintnél riasztanak, 80 decibeles szirénájuk pedig biztosan felébreszti az alvó embert is.