Egészségügy

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 16. kedd, Csongor

Anyatejes Világnap Újbudán

Még mindig számos csecsemő hal meg azért valahol a Földön, mert nem jut anyatejhez. Ez a szomorú tény késztette az Egészségügyi Világszervezetet, a WHO-t és az ENSZ gyermekvédelmi szervezetét, a UNICEF-et arra, hogy globális programot dolgozzanak ki a babák egészséges táplálásáért. Az Anyatejes Világnapot 1992 óta mindenhol megrendezik a világon, és a szoptatás fontosságára, valamint a védőnői segítségre hívják fel a figyelmet.

Az eseményre kisgyerekes családokat, leendő anyukákat és várandós kismamákat is vártak. Az elmúlt évek során a Gyógyír 11. Kht. Kerületi Védőnői Szolgálata azt a célt tűzte ki maga elég, hogy Újbudán minél több anya szoptassa csecsemőjét. Sok nő sajnos különböző egészségügyi okok miatt erre nem képes, az ő esetükben fontos a felvilágosítás. Jó hír, hogy az elmúlt év során a kerületi csecsemők 68 %-át az ideális 6 hónapos korig anyatejjel táplálták, utána ezt az étrendet ki kell egészíteni más táplálékkal is.

Fontos a szoptatás, hiszen azoknak az újszülötteknek, akiknek nincs módjuk anyatejhez jutni, csökken az ellenálló-képességük, fogékonyabbak a betegségekre, az ő esetükben a táplálékallergia kialakulása is gyakoribb.

A szoptatás fizikailag is fontos a kisbabák számára, hiszen erősíti immunrendszerüket, csontrendszerüket. A pofaizmok használata kihat a beszédfejlődésre, az artikulációban játszik fontos szerepet.

Sokan nem tudják, hogy egy a csecsemő ilyen módon történő táplálása az anyára is csodálatos hatással van, megelőzhető ugyanis a bizonyos rákfajta kialakulása, a diabéteszes anyukák állapota javul a szoptatás alatt.

Ez a bensőséges együttlét nemcsak a csecsemő fizikai fejlődése miatt fontos, meghatározó hatással van a lelki életére is, az ellenálló-képesség kialakulásában alapvető szerepe van. A vezető védőnő szerint a gyermekeknek gyakran nem is az ételi hiányzik hanem az anyukája illata és testének melege, ez az egyik legintimebb együttlét a világon.

Sok anya egészségügyi okok miatt nem képes szoktatni, de vannak olyanok is, akik féltik alakjukat, tartanak attól, hogy mellük megereszkedik a szoptatástól. Azonban erre is van megoldás.

A szakemberek szerint fontos, hogy a kismamák melltartót hordjanak, hiszen a mellállomány nagyon megnő, a mell sokkal nehezebb lesz, így a mellfüggesztő rostok megnyúlhatnak. Ezt azonban melltartóval és tornával meg lehet előzni.

Veresné Izabella alpolgármester menyével és két unokájával látogatott el a rendezvényre, ő is úgy gondolja, hogy a gyerek jövője érdekében vállalni lehet a pici esztétikai-testi változást.

A szolgálat úgy véli, nagyon fontos pszichésen is támogatni a kismamákat, ugyanis ha nem képesek szoptatni, akkor is kialakulhat a kötődés közöttük, csak szeretni kell a babát.

A védőnői szolgálat minden hónapban nyílt védőnői napot tart. A program célja, hogy a védőnők olyan anyukáknak is segíthessenek, akikkel eddig nem kerültek kapcsolatba. Erről részletesebben a www.gyogyir11.hu oldalon tájékozódhatnak.

Ninus (2008. 10. 02.)