Egészségügy

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 19. péntek, Nándor

60+ Médiaműhely: Hol és hogyan?

Ahogy ígértem, folytatom az otthonszüléssel kapcsolatos 'sétámat'. Ma egy olyan szülész-nőgyógyásszal beszélgetek, aki a kezdetektől ott volt az alternatív szülőszoba bevezetésénél.

Későn vagy éppen kellő időben született meg a rendelet? - kérdezem dr. Bálint Balázst.

Inkább úgy fogalmaznék, hogy végre megszületett az a jogszabály, amely legalizálja az otthonszülést, hivatalosan az intézeten kívüli szülést. Örülni kell ennek. Eddig is születtek gyermekek otthon, azonban, ha otthonszülésnél komplikáció merült fel és kórházba került a szülő nő, a kórház és a mentők feljelentést tehettek.


Mit jelent az otthonszülés pontosan? A saját nappalimban is szülhetek?

Akár, de jelentheti azt is, hogy születésházban születik meg a gyermek.


Vannak már születésházak?

Még nem nyíltak tudomásom szerint. Ha elhárulnak azok a nehézségek, melyeket a kötelező felelősségbiztosítás megoldatlansága jelent, akkor biztos lesz. Jelenleg Magyarországon nem tudok olyan biztosítóról, amelyik kötött volna biztosítást kórházon kívül kísért szülésekre. Kockázatosnak találják. Azonban a hatályos jogszabályok szerint biztosítás nélkül semmilyen egészségügyi tevékenységet végezni nem szabad.


Miért akar otthon szülni egy kismama, amikor már lehetőség van több kórházban az alternatív szülőszoba igénybevételére?

Nem mindenhol van alternatív szülőszoba. Előfordul az is, hogy az ilyen szülőszobát ugyan létrehozták, de nincs hozzá megfelelő szemlélettel bíró személyzet.

Ha az orvosnak, szülésznőnek nincs tapasztalata az alternatív szülészeti technikákban, akkor nem is tud kellő biztonságot nyújtani a vajúdás és szülés során. Ezt is meg kell tanulni.

Otthon gyakorlatilag csak az ún. alternatív módszerek használhatók, azaz az anya biztos lehet abban, hogy kevesebb beavatkozás történik, a vajúdás menete a szervezetének, testének „kívánsága”, igénye szerint zajlik majd. Megválasztható a testhelyzet, nincs gyógyszer, nincs gátmetszés. Ez alapján egyébként kijelenthető az is, hogy a kórházaknak is olcsóbb az ilyen szemléletben kísért szülés, hiszen jóval kisebb az egy szülésre fordított összeg.

Az ily módon megélt szülés-élmény pozitívan befolyásolja a későbbi gyermekvállalási kedvet is - szemben azzal, amikor a kórházi rendszer struktúrájából adódóan a szülő nőre erőltetett menetben zajlik a szülés. Ezt a nők egy része rosszul éli meg, nem ritka, hogy ezért kevesebb gyermeket vállalnak.


Bárki szülhet otthon? Kinek ajánlható?

Az egyik legfontosabb, hogy aki csak kórházi körülmények között érzi magát biztonságban, az ne szüljön otthon.

Aki számára az otthon jelenti a biztonságot és a jogszabályban leírt egészségügyi, és egyéb feltételeknek megfelel, az szülhet intézeten kívül. Azonban tisztában kell lennie az előnyökkel, esetleges kockázatokkal, valamint az otthoni lehetőségekkel is.

Az otthonszülést kísérő orvos, bába megfelelő képesítéssel, gyakorlattal rendelkező szakember. Fel tudja mérni már a vajúdás alatt, hogy esetleg várható-e komplikáció. Ha ennek a legkisebb gyanúja is felmerül, akkor kórházban folytatódik és fejeződik be a szülés - mielőtt bármilyen sürgősségi helyzet alakulna ki. Ez a világon mindenhol így történik. Ez adja meg az otthonszülés biztonságát.


Most, hogy legálisan lehet otthon szülni nem tartanak-e attól, hogy hirtelen sokan választják ezt az utat?

Az első időben fokozatosan emelkedik az otthonszülések száma, vélhetően a szülések 1-2%-a zajlik kórházon kívül. Nem fognak „elnéptelenedni” a kórházi szülészetek. Nem kell attól sem félni, hogy nem lesz orvos és szülésznő a kórházakban.

A jövő a kórházak mellett, azok területén működő önálló születésházaké. Az egészségügyben jelentős változások várhatók. Remélem, az új intézményvezetők reális perspektívát látnak ebben a megoldásban, így a közeli jövőben elindulhat az első ilyen intézmény.


Végezetül nem tudom megállni, hogy ne kérdezzem meg azt, hogy az otthonszülés körüli sajtóvisszhang, per ártott-e, vagy sem?

Jót is és rosszat is tett természetesen. Ráirányította a figyelmet az eddig megoldatlan problémára. Ez jó! Megszületett egy rendelet, létrejött a szabályozás.

Azonban a kockázatok, a szövődmények lehetőségének túlzott hangsúlyozása árt az ügynek. Kórházi szülések esetében is előfordulnak problémák, szövődmények, de mindkét helyszínen ezen esetek száma eltörpül az összes szülések, születések számához képest.

sztorma - 60+ Médiaműhely (2011. 05. 27.)