Egészségügy

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 24. csütörtök, Eszter, Eliza

I. Országos Obezitológiai Fórum

November 14-én megalakult az Országos Obezitológiai Hálózat. Az elhízással foglalkozó tudományt obezitológiának nevezik, az elhízás diagnosztikáját, kezelését pedig az e területen legjártasabb szakorvosok, obezitológusok irányíthatják.

Az elhízásban egyedül illetékes Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT) dolgozta ki az obezitológus képzés feltételeit, hasonlóan a diabetológus, hypertonológus, lipidológus jártasságot igazoló, az illetékes társaságok által adott diplomához. A felnőttkori túlsúly - elhízás hazánkban a felnőtt lakosság 60%-át, 6 millió embert érint, mely ugyan könnyen diagnosztizálható, de a legnehezebben kezelhető rizikófaktor, illetve betegség. Kezeléséhez a háziorvoson túl dietetikusok és a 2013-ban a MOMOT által pályázat útján kinevezett obezitológusok szükségesek. Az I. Országos Obezitológiai Fórum keretében Prof. Dr. Bedros J. Róbert a MOMOT alapító elnöke és Dr. Török Krisztina a GYEMSZI főigazgatója, valamint Dr. Beneda Attila az Egészségügyi Államtitkárság kabinetfőnöke a korábbi 25 után újabb 18 obezitológus diplomát adott át. Megalakult az Országos Obezitológiai Központ is, helyileg az elhízással is kiemelten is foglalkozó Szent Imre Egyetemi Oktatókórház Anyagcsere Központjában. Az obezitás problémája az egész országot érinti, így már az Országos Obezitológiai Hálózat kialakítása elengedhetetlenné vált. Ez az orvosok, dietetikusok továbbképzésében és a kezelés nehézségeinek megoldásában áll rendelkezésre és a kezelés MOMOT által kidolgozott szakmai és szervezeti irányelveit valósítja meg. Az elhízás világszerte megállíthatatlanul növekszik, bár újabban Franciaországban és az USA-ban szakmai összefogással ezt már meg lehetett állítani. Erre törekszünk Magyarországon is, többek között ezen Obezitológiai Hálózat megszervezésével.

LEGFRISSEBB
×

A dél-budai centrumkórház 1,2 millió főt lát majd el  

Az elmúlt száz év legnagyobb zöldmezős egészségügyi beruházása a dél-budai centrumkórház, amely 1,2 millió ember ellátását szolgálja majd - mondta Bedros Róbert miniszterelnöki megbízott az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.