Egészségügy

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 2. csütörtök, Zsigmond

Enni jó, csak ahogy a Szavannai ember - Fogyókúra ésszel

'Fogyókúra' - ehhez a szóhoz kevés embernek kötődik jó érzése vagy hosszú távú sikerélménye. Pedig létezik eredményes és egészséges fogyás. Makara Mihály belgyógyász főorvos az 'Egyen, legyen egyensúlyban" című szakkönyv egyik társszerzője szerint a fogyókúrával kapcsolatban egy fontos tényt kell figyelembe venni : ' azt az embert kell szemlélni ilyenkor, aki felnőtt a Szavannákon. . .'
E mögött a tény mögött az az érdekes felfedezés rejlik, hogy a mai embernek is alapvetően azokra a tápanyagokra van szüksége, amint az akkori szavannai embernek - tehát például algák helyett sok-sok gyümölcsre és zöldségre. De miért is eszünk? Ez egy nagyon egyszerű, de mégis sokkal bonyolultabb kérdés. A szakember szerint normális esetben azért táplálkozunk, mert éhesek vagyunk. Sokszor azonban az evés valódi indoka az örömszerzés, bánatenyhítés, jutalmazás. Azonban ha a valós, ősi indokot keressük akkor a válasz erre is nagyon egyszerű: a természetben mindig kevés volt az étel és sok az állat, a fajfenntartáshoz és a génjeink örökítéséhez pedig élelemre volt szükség. Enni tehát genetikailag szükséges és jó. Ahogy Makara doktor fogalmaz 'A biológia úgy működik, hogy sírós gyerek rossz mosolygós gyerek jó -. adunk neki enni sírós gyerekből mosolygós gyerek lesz'. A baj forrása azonban az, hogy a környezetünk az évezredek alatt megváltozott,és a hűtőhöz eljutni nem kerül akkora erőfeszítésbe, mint lelőni egy vadat vagy növényeket gyűjtögetni az erdőben - meséli a főorvos. A gond az, hogy most tömérdek mennyiségű étel áll rendelkezésre, amely táplálkozástudomány tekintetében nemcsak rossz minőségű, de a 'ma fellelhető' tápláléknak nagyon magas a kalóriatartalma. A hízás pedig az energiaegyensúly kérdése ami azt jelenti, hogy ha többet eszünk mit amit elégetünk hízunk ha pedig kevesebbet, akkor fogyunk. Az éheztetés során a szervezet energia felhasználása lelassul, az első adag étel elfogyasztása után pedig felgyorsul - túlkompenzál, ez a jól ismert 'jojo' effektus. A drasztikus és eszetlen koplalással tehát a szervezet anyagcseréje is felborul, ráadásul az egyoldalú táplálkozás hiánybetegségeket idézhet elő. A fogyókúra során folyadékbevitel is nagyon fontos kérdés, de nem a cukros energiadús italokra van szüksége a szervezetünknek, hanem az egyszerű tiszta vízre. Makara doktor szerint amikor állat a Szavannán szomjas volt elment a patakba és ivott - ott ritkán volt kalória. A fogyókúra tehát amennyire 'egyszerű kérdés', legalább annyira szükséges egy szakember, mondjuk dietetikus tanácsát kikérni - ajánlja a főorvos. Sokszor azonban néhány egyszerű szabály betartása is sokat segíthet: tányérra kiszedett nagy mennyiségű adagot megfelezzük, a főétkezést kihagyni és pótolni gyümölccsel vagy zöldséggel, nem töltöttkáposztát vacsorázni amikor csak tehetjük. Makara Doktor egy szakkönyv segítségét is nagyon ajánlja, amelyben az elhízás miatt kialakult társbetegségekről és további súlyos következményekről is tájékozódhat a fogyni vágyó. Szerinte csak lassú fogyással - heti fél-egy kilo -, és teljes életmódváltással lehet hosszú távú eredményt elérni. A szokás az ember segítője, de ellensége is lehet - az alapvető életmódváltás során az egészséges szokásoknak be kell épülniük az életbe - egyébként ismét jönnek vissza a keservesen leadott kilók. Az első lépés tehát a felismerés, a második az elhatározás, utána célszerű egy szakkönyv, dietetikus, háziorvos segítségével összeállítani az új életritmust - azonban az új életmód szabályainak betartása mellett nem szabad elfeledkezni a folyadékbevitelről és a sportolásról sem. A cél nemcsak a hosszú távú-, hanem az egészséges élet, hiszen az elhízás társbetegségei között nemcsak a magas vércukor vagy az izületi kopás szerepel, hanem egy agyvérzés utáni fél oldali lebénulás. Ahogy a belgyógyász főorvos fogalmaz: 'Nem az a kérdés hogy ha egészségtelenül étkezünk mennyivel élünk kevesebbet, hanem az, hogy amikor lejár a szavatosságunk, akkor ne rokkanjunk le hátralévő életünkben, hanem 80 évesen is teniszezhessünk.'