Egészségügy

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 24. csütörtök, Eszter, Eliza

Elektronikus betegkarton váltja fel a papírhalmazt

A Fehérvári úti Rendelőintézet épületének teljes felújítása és a járóbeteg ellátás korszerűsítése után újabb mérföldkőhöz érkezett a szolgáltató Gyógyír Kht. Mostantól a szakrendelésen kapott igazolások, leletek és vizsgálati eredmények helyett egyetlen elektronikus betegkarton tárolja az összes fontos információt a páciensről és az ellátásáról, ami azon nyomban a háziorvos számítógépén is megjelenik.

A Fehérvári úti rendelőintézetben tartott sajtótájékoztatón bejelentették, az elektronikus betegdokumentáció bevezetésével a két, eddig különálló rendszer, a szakellátás és a háziorvosi alapellátás között élő, online szakmai kapcsolat létesül. A háziorvos így azonnal hozzájut a praxisához tartozó beteg szakrendelésen igénybevett szolgáltatásainak dokumentációjához. Végh Ágnes a Gyógyír Kht. ügyvezetője elmondta, eddig, amikor a beutalt pácienst a szakrendelőben ellátták, kapott egy igazolást a betegellátásról, amit vagy visszavitt háziorvosának, vagy elveszítette azt. Így a háziorvos sok értékes információt nem kapott meg a vizsgálatokról. Az új rendszer segítségével minden, a házban történt ellátás dokumentációja még aznap eljut a háziorvoshoz, így elkerülhetőek a párhuzamos kezelések, a többször felírt gyógyszer, vagy a kezelések, vizsgálatok felesleges, újbóli elrendelése, mindez pedig költség megtakarítással is jár – tette hozzá a rendelőintézet vezetője.

A 2004-ben a fővárostól átvett járó-beteg ellátási intézményrendszer intenzív fejlődésnek indult, ennek köszönhetően az újbudai lakosság egyre jobb minőségű egészségügyi szolgáltatásokat vehet igénybe. Molnár Gyula polgármester az összekapcsolt informatikai adatbázis ismertetése kapcsán elmondta, a lakosság és az orvosok helyzetét is megkönnyítő ingyenes rendszer bevezetésében Újbuda élen jár, néhány településen, kerületben már működnek, de csak fizetős rendszerek, ahol pénzért lehet hozzájutni a többletadatbázishoz. A 35 millió forintba kerülő fejlesztés bevezetésekor a polgármester máris a jövőben gondolkodik. Kiemelte, az igazi nagy áttörés az lesz, ha a mostani rendszert a kórház adatbázisával is össze tudják kapcsolni.

T. D. - ÚjbudaTV (2008. 12. 05.)

LEGFRISSEBB
×

A dél-budai centrumkórház 1,2 millió főt lát majd el  

Az elmúlt száz év legnagyobb zöldmezős egészségügyi beruházása a dél-budai centrumkórház, amely 1,2 millió ember ellátását szolgálja majd - mondta Bedros Róbert miniszterelnöki megbízott az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.