Egészségügy

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 24. csütörtök, Eszter, Eliza

Egynapos Osztály

Nem csupán menő lesz az új Tűzoltó utcai kórterem, hanem egy olyan egyedülálló, daganatos és leukémiás gyerekek kezelését segítő hely, amihez hasonló még nincs Magyarországon.

„Egy kórterem is lehet menő!” - Ezen a címen hirdetett országos rajzpályázatot az Őrzők Alapítvány, melynek az eredményhirdetésére és a kiállítás megnyitójára február 5-én került sor az Allee Bevásárlóközpontban. Hattól tizennégy éves korú gyerekeket kértek arra, hogy minél barátságosabb és izgalmasabb kórtermet rajzoljanak, ahol a beteg gyerekek otthonosan érezhetik magukat a gyógykezelések ideje alatt.

 

A pályázat kiírásának fő célja az volt, hogy segítségül hívja a gyermekek ösztönös kreativitását, ötleteket, inspirációt merítsen egy újfajta kórterem, az Egynapos Osztály kialakításához. - A tervek szerint az Egynapos Osztályon olyan kezelések zajlanak majd, amit jelenleg kórházi bentfekvéses formában végzünk – mondta Prof. Dr. Szabó András, a Tűzoltó utcai Gyermekklinika igazgatója, majd hozzátette - Vannak olyan a gyerekek, akinek az állapota lehetővé teszi, hogy a kezelést követően hazamenjenek, viszont ilyen struktúra nincs a mai magyar egészségügyben. Vagy bejár valaki ambuláns rendelésre, ahol nem tudunk ágyat biztosítani például egy infúziós kezeléshez, vagy be kell feküdnie. A gyerekek az Egynapos Osztályon egy olyan oldottabb környezetben lehetnek, ahol lehet tévét nézni, játszani, ami nem a bentfekvő osztályra, az átélt olykor kínzó kezelésekre emlékezteti őket. Nem kell visszatérniük a súlyos állapotban lévő gyerekek közé, oda, ahol annak idején ők is több hetet, hónapot töltöttek. Kórházi környezetben, de mégis járóbetegként kapják meg a kezelést, melyet követően azonnal haza is mehetnek. Így nemcsak a gyerekek élnek át kevesebb szorongást, az egész család élete is megszokottabb módon folyhat, mert nem kell beköltözni a kórházba.

 

1270 rajz érkezett a pályázati felhívásra több, mint kétszáz iskolából, mellyel párhuzamosan az Őrzők Alapítvány a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építészeti Intézetével közösen meghirdetett egy belsőépítészeti ötletpályázatot is az Egynapos Osztály megtervezésére. Így az eddigi orvosok számára kialakított rideg munkatér kialakítás kiegészült olyan szempontokkal is, ami figyelembe veszi, hogy a gyerekek számára az ott töltött idő alatt ez a hely élettér is egyben. A győztes pályamunkát Bitay Mátyás, Racek Eszter és Szelezsán Bálint tervezte, az illusztrációkat Kovács Adél készítette. Az esemény védnöke Hoffmann Rózsa, köznevelésért felelős államtitkár volt, aki beszédében elmondta - A magyar gyerekek nagyon jók. Már több ízben is bizonyították ezt. Akkor is, amikor a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak segítettek a száz forintos adományaikkal. Akkor is, amikor Böjte Csaba testvér székely gyerekeinek adományoztak. Hiszem, tudom, hogy bármikor megszólíthatjuk a magyar gyerekeket, nem sajnálnak sem időt, sem fáradságot, sem száz forintokat a kis zsebpénzükből, arra a célra, hogy adjanak, segítsenek másoknak.

LEGFRISSEBB
×

A dél-budai centrumkórház 1,2 millió főt lát majd el  

Az elmúlt száz év legnagyobb zöldmezős egészségügyi beruházása a dél-budai centrumkórház, amely 1,2 millió ember ellátását szolgálja majd - mondta Bedros Róbert miniszterelnöki megbízott az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.