Egészségügy

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 24. csütörtök, Eszter, Eliza

Anyatejes világnap

Szeretni kell a gyereket.

Az anyatejes világnap alkalmából a Gyógyír 11. Kht idén is családi programot szervezett a Fehérvári úti rendelőben. Bár a felmérések szerint egyre több kismama szoptat, Magyariné Debreczeni Rita vezető védőnő szerint a témáról még mindig nagyon fontos beszélni.


Az eseményre kisgyerekes családokat, leendő anyukákat és várandós kismamákat is vártak. Az elmúlt évek során a Gyógyír 11. Kht. Kerületi Védőnői Szolgálata azt a célt tűzte ki maga elég, hogy Újbudán minél több anya szoptassa csecsemőjét. Sok nő sajnos különböző egészségügyi okok miatt erre nem képes, az ő esetükben fontos a felvilágosítás. Jó hír, hogy az elmúlt év során a kerületi csecsemők 68 %-át az ideális 6 hónapos korig anyatejjel táplálták, utána ezt az étrendet ki kell egészíteni más táplálékkal is. 

Fontos a szoptatás, hiszen azoknak az újszülötteknek, akiknek nincs módjuk anyatejhez jutni, csökken az ellenálló-képességük, fogékonyabbak a betegségekre, az ő esetükben a táplálékallergia kialakulása is gyakoribb. 


A szoptatás fizikailag is fontos a kisbabák számára, hiszen erősíti immunrendszerüket, csontrendszerüket. A pofaizmok használata kihat a beszédfejlődésre, az artikulációban játszik fontos szerepet. 


Sokan nem tudják, hogy egy a csecsemő ilyen módon történő táplálása az anyára is csodálatos hatással van, megelőzhető ugyanis a bizonyos rákfajta kialakulása, a diabéteszes anyukák állapota javul a szoptatás alatt. 


Ez a bensőséges együttlét nemcsak a csecsemő fizikai fejlődése miatt fontos, meghatározó hatással van a lelki életére is, az ellenálló-képesség kialakulásában alapvető szerepe van. A vezető védőnő szerint a gyermekeknek gyakran nem is az ételi hiányzik hanem az anyukája illata és testének melege, ez az egyik legintimebb együttlét a világon. 

Sok anya egészségügyi okok miatt nem képes szoktatni, de vannak olyanok is, akik féltik alakjukat, tartanak attól, hogy mellük megereszkedik a szoptatástól. Azonban erre is van megoldás. 


A szakemberek szerint fontos, hogy a kismamák melltartót hordjanak, hiszen a mellállomány nagyon megnő, a mell sokkal nehezebb lesz, így a mellfüggesztő rostok megnyúlhatnak. Ezt azonban melltartóval és tornával meg lehet előzni. 


Veresné Izabella alpolgármester menyével és két unokájával látogatott el a rendezvényre, ő is úgy gondolja, hogy a gyerek jövője érdekében vállalni lehet a pici esztétikai-testi változást. 


A szolgálat úgy véli, nagyon fontos pszichésen is támogatni a kismamákat, ugyanis ha nem képesek szoptatni, akkor is kialakulhat a kötődés közöttük, csak szeretni kell a babát. 


A védőnői szolgálat minden hónapban nyílt védőnői napot tart. A program célja, hogy a védőnők olyan anyukáknak is segíthessenek, akikkel eddig nem kerültek kapcsolatba. Erről részletesebben a www.gyogyir11.hu oldalon tájékozódhatnak. 

Ninus (2008. 10. 02.)

 

Kapcsolódó linkek:

 

Gyógyír 11. Kht.

 

LEGFRISSEBB
×

A dél-budai centrumkórház 1,2 millió főt lát majd el  

Az elmúlt száz év legnagyobb zöldmezős egészségügyi beruházása a dél-budai centrumkórház, amely 1,2 millió ember ellátását szolgálja majd - mondta Bedros Róbert miniszterelnöki megbízott az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.